Unul dintre cei mai mari handbalişti ai României, faţă-n faţă cu tinerii din Jibou

Originar din Jibou, unde a şi început handbalul, Ştefan Birtalan, unul dintre cei mai mari handbalişti ai României, vorbeşte cu drag despre Sălaj şi despre Jibou de fiecare dată când are ocazia, fiind mândru că s-a născut în aceste locuri. „Bibi”, cum îi spuneau colegii de echipă şi cum îi spun şi acum apropiaţii, a avut prima legitimaţie la clubul Rapid CFR Jibou, act pe care-l păstrează şi acum. În 2005, Ştefan Birtalan a devenit cetăţean de onoare al oraşului Jibou, iar patru ani mai târziu s-a întors în Sălaj pentru un nou onor, sala de sport a Liceului Teoretic „Ion Agârbiceanu” numindu-se, începând cu anul 2009, sala de sport „Ştefan Birtalan”.

Cel poreclit „Tunarul”, datorită forţei cu care arunca la poartă, va fi sâmbătă faţă-n faţă cu tinerii din Jibou, chiar şi cu cei din alte zone ale judeţului care doresc să afle „Povestea unui campion”. De altfel, aşa se şi intitulează evenimentul organizat sâmbătă, între orele 18:00 şi 19:30, de Organizaţia Tinerilor din Jibou (OTJ), în colaborare cu Consiliul Elevilor din cadrul Liceului Teoretic „Ion Agârbiceanu”.

„Am dorit de mult să avem o întâlnire cu domnul Ştefan Birtalan şi chiar ne gândeam să-l invităm la Jibou. Din păcate, situaţia creată la nivel mondial din cauza pandemiei, nu ne dă posibilitatea să ne întâlnim decât în mediul online. Cred, totuşi, că va fi un eveniment reuşit, din care tinerii din Jibou şi din alte zone ale judeţului – dacă vor dori să participe, vor învăţa anumite chestii benefice pentru viitorul lor”, ne-a precizat Alexandru Ghiuruţan, coordonatorul OTJ.

„Povestea unui campion” va cuprinde discuţii legate despre copilăria pe care fostul mare handbalist şi-a petrecut-o la Jibou, dar şi despre impresionanta carieră de jucător, iar la final îi vor fi adresate o serie de întrebări din partea tinerilor.

După ce a plecat din oraşul natal, Birtalan a evoluat timp de doi ani la Minerul Baia Mare, apoi s-a transferat la Steaua Bucureşti, cu care a obţinut performanţe deosebite: 12 titluri de campioni, 5 Cupe ale României şi Cupa Campionilor Europeni câştigată în 1977. Cel porceclit „Tunarul”, darorită forţei cu care arunca la poartă a îmbrăcat de 231 de ori tricoul echipei naţionale, pentru care a evoluat timp de 14 ani. Dublu campion mondial cu reprezentativa ţării noastre, la Mondialele din ’70 şi ’74, Birtalan a fost desemnat în ’74 şi golgeterul Campionatului Mondial, cu 43 de reuşite. A participat la trei ediţii ale Jocurilor Olimpice, iar de trei ori a fost desemnat cel mai bun jucător al lumii (1974, 1976 şi 1977).

După ce şi-a încheiat cariera de jucător, Ştefan Birtalan a devenit antrenorul Stelei, dar a ocupat această funcţie şi la naţionala de tineret şi cea de seniori. Patru ani a antrenat naţionala Qatarului, iar în 199 a revenit pe banca roş-albaştrilor, unde a stat până în 2002, când s-a retras şi din antrenorat.

Organizaţia Tinerilor din Jibou este un ONG prin care se organizează diferite acţiuni şi întâlniri benefice pentru tinerii din zonă. Acţiuni de ecologizare, excursii cu diferite teme, întâlniri cu persoane importante din diferite domenii sunt o parte din evenimentele OTJ.

 

 

 

One Thought to “Unul dintre cei mai mari handbalişti ai României, faţă-n faţă cu tinerii din Jibou”

  1. ionel

    Poate cumva, cineva va inregistra aceasta intilnire si o va posta undeva pe internet ?
    Domnul Birtalan a fost mare mare jucator.
    Si e de o modestie de nerezut

Leave a Comment